Vad är lycka och Vinterfärger

Imorse stod klockan på 04.30. Planen var att springa en milsrunda innan jobbet. Så blev det också. En lugn skön runda i ett vintervitt Kalmar. Yoyo och jag drog in av den -3 gradiga luften och stack ut. Vi sprang längs Norra Vägen, genom Slottsallén och vände vid Kalmar Slott. Tillbakavägen gick genom en av snöis lite knagglig Slottspark och sedan längs med kusten. Jag älskar att springa längs sjön och vyn över staden från Slottet när det är mörkt. Det är så vackert!

Medan vi kutade lyssnade jag på en för mig ny podd. Positiv psykologi med Benjamin och Estelle. Hann med två avsnitt under rundan. Det ena heter Teorier om lycka vid lyssnandet av det lärde jag mig ett nytt ord. Autonomi – självbestämmanderätt – vissa teorier menar att människan blir som lyckligast om man alltid har det. Jag undrar det om det är så. Ibland kanske valmöjligheterna blir för många och man blir villrådig. Man undrar kanske om man valt rätt…

Lycka för mig kan vara både kortsiktig och långsiktig. Man kan känna lycka för stunden, som idag när jag och Yoyo sprang. När vyn över min härliga hemstad visar sig och jag stannar en liten stund och bara tar in. Att då känna att – jag lever här och nu, fylld med energi trots att klockan inte slagit sex på morgonen. Det är härligt!
Samtidigt som det finns annan lycka, en lycka över att man har en underbar familj. Att ett litet barnbarn är på väg! Att man är lycklig över att vara frisk, att inte gå igenom en cytostatikabehandling och tvingas vara hemma från jobbet, ständigt orolig för nästa behandling eller för att bli smittad av en förkylning.
kalmar

Jag hann även med ett annat avsnitt under morgonjoggen. Där talade de om Positiva känslor Många – inklusive jag själv tänker för lite positiva tankar. Särskilt innan jag gått igenom min cancerbehandling. Efter den har jag på något sätt börjat se livet ur ett annat perspektiv. Det blir så lätt att man känner stressen över allt som ska göras hemma, på jobbet, att man har ett maratonprogram som man måste följa slaviskt och att träningen då blir stressande. Tankarna blir som en nedåtgående spriral. Man  känner sig otillräcklig och orolig.

Ett tips för att vända detta berättade poddarna, var att varje dag skriva ner eller iallfall tänka på fem saker som man är tacksam för. Genom att fundera på detta så började man träna hjärnan att tänka positivt. Det är bra. För visst är det annars så, om vi tar ett utvecklingssamtal – man får nio positiva omdömen och så ett som inte är fullt lika bra. Vilket fokuserar man mest på? Det är bra att försöka träna på att fokusera på de nio i första hand.
Är det någon person man tänker på och är tacksam för under de här fem tacksamhetspunkterna är det bra att berätta det. Dels är det roligt att berätta för någon att denne gjort något bra, man mår ju bra av att glädja någon. Och dels är det bra för den för mottagaren, denne får veta att den gjort något uppskattat och det känns än roligare att hjälpa någon igen. Ibland kanske man gör saker för någon som man inte har en aning om kanske förgyller dagen för någon annan. Glöm inte att le mot alla du möter.

Jag gör ibland ett ”Godmorgon-test” när jag är ute och springer. Jag hälsar på alla jag möter för att se hur många som hälsar. Det gör de flesta och många blir riktigt glada över att någon hälsar på dem. 🙂

På jobbet har vi massor att göra nu. Jag försöker verkligen att behålla lugnet inombords trots att det är fullt upp på alla håll och kanter för tillfället. Och det känns som att det lyckas ganska bra. Jag börjar försöka ta hjälp av så många som möjligt Istället för att uppfinna hjulet själv kollar jag av om någon redan har uppfunnit det. Det gör att jag sparar tid och jag lär mig ju ändå, genom att få reda på vad de redan uppfunnit. 🙂
Och man kan ju bara göra sitt bästa. Behövs det så känner jag att jag hellre jobbar några timmar extra än stressar som en idiot för att hinna med allt på de timmar vi vanligtvis har till förfogande.

Kanske hjälper mina löprundor, träningen på gymmet, yogan och inte minst promenaderna med hundarna att jag orkar med att hålla stressen nere. Att jag oftast känner mig ganska så pigg. Måste förresten visa ett kort från dagens promenad. Visst är det härliga vinterfärger. Vitt och alla olika gråa nyanser. Förr hatade jag hösten och vintern. Suktade efter att flytta söderut. Men inte längre, nu njuter jag av de olika årstiderna, färgerna och att få tända stearinljusen när vi äter middag. Och – snart är det vår. Det är bara ett par månader kvar. Dessutom märker man att det börjar ljusna tidigare och mörkna senare. Vi går mot ljusare tider. 😉

grått

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s